Αναρωτιέστε πότε θα μιλήσει το δικό σας μωράκι;

Συχνά κοιτάζοντας τα μωράκια σας, αναρωτιέστε πότε οι φωνούλες και οι κραυγούλες που παράγουν θα γίνουν λέξεις και επιτέλους θα ακούσετε από το μικρό αυτό στοματάκι τις πρώτες λεξούλες...

Και αν ανήκετε στην περίπτωση που το μωράκι σας είναι και το πρώτο σας παιδάκι, τότε η ανυπομονησία και το άγχος σας είναι μεγαλύτερο!

Η αλληλεπίδραση του παιδιού με την ομιλία, ξεκινά από την εμβρυϊκή κιόλας ηλικία. Το πρώτο αισθητήριο όργανο που αναπτύσσεται από τον 4ο κιόλας μήνα της εγκυμοσύνης είναι το αυτί! Το έμβρυο λοιπόν εξοικειώνεται και ανταποκρίνεται στους διάφορους ήχους από πολύ νωρίς.

Με την γέννηση του βρέφους, ξεκινά άμεσα και η φωνητική παραγωγή ( όπως κλάμα, γέλιο, βήχας, άναρθρες φωνούλες κ.λ.π.). Με τον τρόπο αυτό θέλουν να μας δείξουν την χαρά τους, την πείνα τους ή την δυσφορία τους για μια κατάσταση. Πάντα λοιπόν ακούμε και παρατηρούμε προσεχτικά το μωρό μας για να αντιληφθούμε τι βιώνει ή τι μας ζητά κάθε στιγμή!

Είναι επόμενο λοιπόν πως ένα μωράκι που εκτίθεται σε ένα πλούσιο από γλωσσικά ερεθίσματα περιβάλλον, θα αναπτύξει και πιο γρήγορα την ομιλία του.

Τα μωρά 4 – 6 μηνών είναι σε θέση να:

  • αντιδρούν σε ήχους και να γυρνούν το κεφαλάκι τους στην πηγή από την οποία προέρχεται ο ήχος
  • γελούν και προσπαθούν να κινήσουν τα χείλη και τη γλώσσα τους ώστε να μιμηθούν το συνομιλητή τους και να παράγουν ήχους
  • ξεκινούν να αρθρώνουν φωνήεντα, νανουρίζονται, παίζουν αλλά και πειραματίζονται με τους δικούς τους ήχους
  • προσπαθούν ώστε ο αέρας που εκπνέουν να μετατρέπεται σε ομιλία

Στους επόμενους μήνες που ακολουθούν, το μωράκι συνεχίζει την γλωσσική του ανάπτυξη πριν ακόμα φτάσει στο επίπεδο να παράγει τις πρώτες του λεξούλες.

Την περίοδο 5 – 10 μηνών, τα μωρά προσπαθούν να:

  • μιμηθούν ήχους που ακούν από παιχνίδια, τηλεόραση, πρόσωπα κ.λ.π.
  • παράγουν τα πρώτα σύμφωνα, και επαναλαμβάνουν μια σειρά ήχων.
  • μεταβάλουν το ύψος και την ένταση της φωνούλας τους.
  • προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή των άλλων με τις φωνούλες τους και να επιβληθούν.
  • συνδυάζουν τους ήχους και τα βαβίσματα που παράγουν με αντικείμενα, πρόσωπα και γεγονότα. Έτσι «μπούα» σημαίνει «βλέπω νερό», ή «ακούω να τρέχει νερό» ή «διψάω». Είναι, σαφές, ότι, πριν το βρέφος αρθρώσει τις πρώτες του λεξούλες, είναι ήδη ικανό να κατανοήσει και να αντιληφθεί αρκετά.

Όταν πλέον το μωράκι σας φτάσει στους 10 – 12 μήνες, αρχίζει πια και η παραγωγή των πρώτων του λέξεων, και θα πρέπει να είσαστε πολύ περήφανοι και ευτυχισμένοι για αυτό του το κατόρθωμα. Πλέον αφήνει πίσω του την μωρουδιακή συμπεριφορά και ωριμάζει τόσο νοητικά όσο και σε επίπεδο γλωσσικής πλέον έκφρασης.

Από τους 18 μήνες μέχρι τα 2 έτη του παιδιού εμφανίζονται οι πρώτες φράσεις, οι πρώτοι συνδυασμοί δηλαδή δυο λέξεων π.χ.(μαμά απα), και ξεκινά επίσης η άρνηση (π.χ. «όχι νάνι»).

Ο ρόλος της οικογένειας πλέον είναι καθοριστικός, διότι, αν απουσιάσουν τα γλωσσικά ερεθίσματα, θα έχουμε σαν συνέπεια ένα φτωχό λεξιλόγιο ή καθυστέρηση πλέον του λόγου και της ομιλίας. Το παιδί μιμείται τον ενήλικα. Τον μιμείται και τον αντιγράφει στο λόγο του, τις κινήσεις του, την νευρικότητα και την γενικότερη εικόνα και συμπεριφορά του!

Πρέπει λοιπόν να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί σε ότι αφορά το λόγο και την ομιλία του παιδιού μας και να ξεκινάμε την αντιμετώπιση πιθανού προβλήματος από πολύ νωρίς. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας και αυτός θα σας καθησυχάσει και θα σας κατατοπίσει.

Ετικέτες: 
μωρό
βρέφος
ομιλία